Paluszki z mąki żytniej

Paluszki z mąki żytniej

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Przekąski sprawdzają się zawsze. Paluszki z mąki żytniej są nie tylko zdrowe ale też idealne jako przekąska na spotkania ze znajomymi.

Składniki:

 

  • mąka żytnia 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • mak do posypania
  • jajko 1 sztuka
  • drożdże 1/3 kostki
  • woda ciepła

Sposób przygotowania:

Przepis na paluszki z mąki żytniej:

  1. W misce rozkruszam drożdże, dodaję mąkę ,sól, jajko i wyrabiam ciasto dodając ciepłą wodę (tyle aby ciasto było nie za rzadkie - ma być miękkie i elastyczne)
  2. Wyrabiam około 10 minut, po tym czasie odstawiam na 1,5 godz.
  3. Ciasto dzielę na części i robię wałeczki, które posypuję makiem
  4. Piekę na złoty kolor w temp. 180 stopni przez 10 minut

Zdrowe paluszki z mąki żytniej gotowe. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy