Paluszki z mąki żytniej
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 5
Przekąski sprawdzają się zawsze. Paluszki z mąki żytniej są nie tylko zdrowe ale też idealne jako przekąska na spotkania ze znajomymi.
Składniki:
- mąka żytnia 2 szklanki
- sól 1 łyżeczka
- mak do posypania
- jajko 1 sztuka
- drożdże 1/3 kostki
- woda ciepła
Sposób przygotowania:
Przepis na paluszki z mąki żytniej:
- W misce rozkruszam drożdże, dodaję mąkę ,sól, jajko i wyrabiam ciasto dodając ciepłą wodę (tyle aby ciasto było nie za rzadkie - ma być miękkie i elastyczne)
- Wyrabiam około 10 minut, po tym czasie odstawiam na 1,5 godz.
- Ciasto dzielę na części i robię wałeczki, które posypuję makiem
- Piekę na złoty kolor w temp. 180 stopni przez 10 minut
Zdrowe paluszki z mąki żytniej gotowe. Smacznego:)