Paluszki z mąki żytniej


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 5
Przekąski sprawdzają się zawsze. Paluszki z mąki żytniej są nie tylko zdrowe ale też idealne jako przekąska na spotkania ze znajomymi.
Składniki:
- mąka żytnia 2 szklanki
- sól 1 łyżeczka
- mak do posypania
- jajko 1 sztuka
- drożdże 1/3 kostki
- woda ciepła
Sposób przygotowania:
Przepis na paluszki z mąki żytniej:
- W misce rozkruszam drożdże, dodaję mąkę ,sól, jajko i wyrabiam ciasto dodając ciepłą wodę (tyle aby ciasto było nie za rzadkie - ma być miękkie i elastyczne)
- Wyrabiam około 10 minut, po tym czasie odstawiam na 1,5 godz.
- Ciasto dzielę na części i robię wałeczki, które posypuję makiem
- Piekę na złoty kolor w temp. 180 stopni przez 10 minut
Zdrowe paluszki z mąki żytniej gotowe. Smacznego:)
Autor: joanna1974
Polecamy również

Paluszki z mąki żytniej
Przekąski sprawdzają się zawsze. Paluszki z mąki żytniej są nie tylko zdrowe ale też idealne jako przekąska na spotkania...Zobacz więcej przepisów na:
Paluszki z mąki żytniej

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.