Pierogi z nadzieniem z ricotty
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 5
moje ulubione pierogi z słoną ricottą i słodką marchewką
Składniki:
ciasto na pierogi :
mąka
sól
gorąca woda
jako
nadzienie:
ser ricotta 150 gram
marchew
1 duża sztuka
Sposób przygotowania:
- z mąki 1,5 szklanki ,jajka 1 szt. ,soli 1 łyżeczka i bardzo ciepłej wody wyrabiam ciasto
- przykrywam ściereczką
- marchewkę ścieram na drobnych oczkach dodaję ser ricotta,doprawiam solą i białym pieprzem ( z solą bardzo ostrożnie )
- ciasto rozwałkowuję na cienki blat wykrawam szklanką kółka nakładam nadzienie i zlepiam
- gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju
- po ugotowaniu przelewam zimną wodą i odsączam
- podaję polane roztopionym masłem i posypane kiełkami.