Tartaletki z bajaderką

Tartaletki z bajaderką

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Połączenie ciasta kruchego i pysznej masy, duet idealny na rozpoczęcie tygodnia. Polecam: tartaletki z bajaderką 

Składniki:

ciasto kruche :

  • mąka krupczatka 1 szklanka 
  • żółtka 2 sztuki 
  • masło 70 gram 
  • kwaśna śmietana 1 łyżka

bajaderka:

  • czekolada gorzka 200 gram
  • czekolada mleczna 100 gram 
  • mleko w proszku 4 łyżki 
  • herbatniki czekoladowe 5 sztuk
  • rodzynki 50 gram 
  • orzechy włoskie 50 gram 
  • masło 100 gram

oraz :

  •  posiekana biała czekolada

Sposób przygotowania:

Przepis na tartaletki z bajaderką:

  1. ciasto kruche: mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ciastem wypełniać  foremki, schłodzić w lodówce 30 minut, następnie piec na złoty kolor .
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekaną czekoladę, podgrzewaj na bardzo małym ogniu, zdejmij z żródła ciepła-> dodaj mleko w proszku, pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, rodzynki, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  3. Zimną masą  napełniaj babeczki, posyp posiekaną  czekoladą.

Tartaletki z bajaderką gotowe. Smacznego:)

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy