Tortilla - najlepszy przepis

Tortilla - najlepszy przepis

Ocena: ★

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.

Składniki:

  • dwie szklanki pszennej mąki
  • 120 ml wody ( ciepłej)
  • trzy łyżki oleju (używam oliwy z oliwek)
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Tortilla to prosta potrawa, prawie pół świata robi ją codziennie, dlatego taka tortilla to pyszne i smaczne danie.

Z podanych składników wyjdzie cztery placki.
Polecam najpierw przesiać mąkę, dzięki temu napowietrzeniu placki będą “lekkie”.

OK, więc robimy ciasto:
- wlać wodę do naczynia z mąką
- dodać sól
- zacząć wyrabiać ciasto
- dodać olej, żeby ciasto nie było twarde po upieczeniu
- dalej ugniatamy i wyrabiamy ciasto, im dłużej będziemy ugniatać tym placki będą lepsze

Ciasto uformowane w kulę odłożyć na pół godziny pod przykryciem w naczyniu posypanym mąką.
Podzielić ciasto na 4 części - w czasie zajmowania się jedną częścią pozostałe niech będą przykryte, żeby ciasto nie wyschło.

Podsypujemy stolnicę mąką i zaczynamy wałkować ciasto. Ciasto wałkować od środka na zewnątrz. Wałkować, aż uzyskamy wielkość dopasowaną do naszej patelni. Często przekręcać, żeby nie przywarło do stolnicy.

Rozgrzać patelnię, wrzucić placki i smażyć po kilka minut z każdej strony.

Tortilla gotowa, teraz można przygotować wsad do tortilli.

Smacznego!

Autor: Bunia

Polecamy nasze przepisy