Tortilla z kalafiorem

Tortilla z kalafiorem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przedstawiam mój pomysł na tortille. Bardzo często podawana jest z kurczakiem ale kalafior rzadko gości w tym zestawieniu. Zapraszam zatem do przetestowania mojej tortilli z kurczakiem i kalafiorem.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Nadzienie:

  • pół puszki odsączonej kukurydzy
  • kilka liści sałaty
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • pół małego kalafiora
  • 2 ogórki
  • 2 pomidory
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki dowolnego ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Przepis na tortillę z kalafiorem:

  1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto . (Ciasto nie powinno być zbyt luźne). Przykrywamy je miseczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 6 części i wałkujemy cienkie placki, następnie smażymy je na suchej i gorącej patelni z obu stron po kilka chwil. Średnica patelni tak około 25 cm.
  2. Filet oczyszczamy i myjemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w paski, oprószamy przyprawą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia.
  3. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie odcedzamy. Obrany ogórek kroimy w słupki. Pomidor kroimy w półplasterki. Z koleji liście sałaty myjemy i osuszamy.
  4. Składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podanie tortilli z kalafiorem: Na placki tortilli nakładamy liście sałaty, porcje warzyw i mięsa. Zawijamy tortille, polewamy sosem i oprószamy solą i pieprzem. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy