Ciasto:
8 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl kawy cappuccino waniliowego
1 szkl mąki ziemniaczanej
8 łyżek wody
1 szk mąki pszennej
1,5 szkl cukru
Masa:
1 batonik Pawełek o smaku awokado
1 czekolada mleczna
5 łyżek mleka
2 margaryny Kasia
4 łyżki alkoholu
Cukier puder do smaku
Napar do nasączenia:
2 łyżeczki kawy cappuccino
1 łyżka alkoholu
¼ szkl gorącej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka połączone z wodą. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kawę cappuccino w proszku oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w formach 25/36 w temperaturze 180 stopni do 30 minut każdy. Każdy chłodny placek przekrawamy na pół.
Składniki do naparu łączymy ze sobą i chłodnym nasączamy każde ciasto.
Masa:
Czekoladę i batonika łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz z mlekiem w kaielli wodnej. Studzimy. Łączymy z utartymi margarynami. Dosładzamy cukrem pudrem i dodajemy alkohol do smaku. Ciasto przekładamy przygotowaną czekoladową masą.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu