Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

print Drukuj
Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.

składniki
  • Ciasto:
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 40 dag selera
  • 40 dag marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 20 dag sera żółtego
  • olej do smażenia
  • półtorej szklanki śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

1. Przygotować warzywa: Warzywa obrać, umyć i osuszyć.

2. Marchewki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę a cebulę w półplasterki.

4. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie dać pozostałe warzywa i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Masa śmietankowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do miski, roztrzepać ze śmietaną, dodać ser żółty, zioła prowansalskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

6. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, wlać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dać sól i olej, zagnieść ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.

8. Przestudzone warzywa dać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. Następnie masę przełożyć na ciasto.

9. Piec około około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia i zapieczenia się farszu.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!