Półfrancuska rolada z pasztetem.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Jeżeli lubimy pasztet to możemy przygotować taką oto roladę. Smakuje podana na zimno jak i na gorąco. Idealna na przystawkę. Możemy ją również przygotować dla gości. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12 %
Farsz:
1 średnia cebula
20 dag pasztetu wieprzowego
około pół łyżeczki suszonego majeranku
olej do smażenia
Dodatkowo:
kminek
1 jajko
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia na pół godziny.
2. Farsz: Cebulę obrać i drobno pokroić, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na oleju. Wystudzić, a następnie dodać do pasztetu razem z majerankiem, dokładnie wymieszać.
3. Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm. Na ciasto równomiernie rozsmarować farsz z pasztetu.
4. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
5. Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 - 45 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczoną roladę wystudzić, pokroić w plastry i podawać. Smacznego.