Półfrancuska rolada z pasztetem.

Półfrancuska rolada z pasztetem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jeżeli lubimy pasztet to możemy przygotować taką oto roladę. Smakuje podana na zimno jak i na gorąco. Idealna na przystawkę. Możemy ją również przygotować dla gości. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

12,5 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki śmietany 12 %

 

Farsz:

1 średnia cebula

20 dag pasztetu wieprzowego

około pół łyżeczki suszonego majeranku

olej do smażenia

 

Dodatkowo:

kminek

1 jajko

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia na pół godziny.

2. Farsz: Cebulę obrać i drobno pokroić, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na oleju. Wystudzić, a następnie dodać do pasztetu razem z majerankiem, dokładnie wymieszać.

3. Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm. Na ciasto równomiernie rozsmarować farsz z pasztetu.

4. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.

5. Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 - 45 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

6. Upieczoną roladę wystudzić, pokroić w plastry i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy