Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 12
Wytrawna tarta to wspaniała propozycja na bezmięsny i syty obiad. W tej tarcie wszystko smakowo do siebie pasuje. Przygotowując tartę musimy pamiętać, że farszu nie solimy ponieważ ser feta jest bardzo słony.
Składniki:
- Ciasto:
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 12 %
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 30 dag sera feta ( użyłam półtłustego )
- pół szklanki śmietany 12 %
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Dodatkowo:
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło do posmarowania foremki
- świeże listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przepis na wytrawną tartę z serem feta:
- Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 23 cm, z ciasta uformować również kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuć widelcem.
- Przygotować farsz: Czosnek obrać. Ser feta, śmietanę, czosnek i jajka dokładnie zmiksować blenderem. Do farszu dodać koperek, bazylię suszoną i pieprz. Dokładnie wymieszać.
- Masę serową przelać na ciasto.
- Pomidorki umyć i dokładnie osuszyć.
- Pomidorki ułożyć na tarcie.
- Tartę piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia się ciasta i zapieczenia masy serowej. Upieczoną udekorować listkami bazylii. Podawać i smacznego.
Wytrawna tarta z serem feta gotowa do jedzenia :)