Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi.

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wytrawna tarta to wspaniała propozycja na bezmięsny i syty obiad. W tej tarcie wszystko smakowo do siebie pasuje. Przygotowując tartę musimy pamiętać, że farszu nie solimy ponieważ ser feta jest bardzo słony.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa serowa:
  • 30 dag sera feta ( użyłam półtłustego )
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • Dodatkowo:
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania foremki
  • świeże listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przepis na wytrawną tartę z serem feta:

  1. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 23 cm, z ciasta uformować również kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuć widelcem.
  2. Przygotować farsz: Czosnek obrać. Ser feta, śmietanę, czosnek i jajka dokładnie zmiksować blenderem. Do farszu dodać koperek, bazylię suszoną i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  3. Masę serową przelać na ciasto.
  4. Pomidorki umyć i dokładnie osuszyć.
  5. Pomidorki ułożyć na tarcie.
  6. Tartę piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia się ciasta i zapieczenia masy serowej. Upieczoną udekorować listkami bazylii. Podawać i smacznego.

Wytrawna tarta z serem feta gotowa do jedzenia :)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy