Zupa kukurydziano-selerowa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Aromatyczna zupa kukurydziana z selerem z dodatkiem papryki. Zupa kukurydziana przygotowana bez mięsa, tylko na odrobinie masła.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
- 2 szklanki drobno pokrojonego selera (lub startego na tarce o grubych oczkach)
- po pół strąka zielonej i czerwonej papryki
- 1 cebula
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
Sposób przygotowania:
Przepis na zupa kukurydziano-selerową:
- Kukurydzę, seler oraz drobno pokrojoną paprykę i cebulę zalać w garnku zimną wodą (tak, aby tylko przykryła warzywa), dodać koncentrat pomidorowy.
- Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli dolewać mleko i mieszać (na małym ogniu), aż zgęstnieje.
- Połączyć z zupą, wymieszać, dodać ser i mieloną paprykę.
Zupa kukurydziano-selerowa gotowa.
Smacznego:)
Autor: marta625
Polecamy również
Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego i groszkiem ptysiowym- świetne urozmaicenia na weekendową zupkę.Zupa kukurydziano-selerowa
Aromatyczna zupa kukurydziana z selerem z dodatkiem papryki. Zupa kukurydziana przygotowana bez mięsa, tylko na od...Zobacz więcej przepisów na: