Zupa kukurydziano-selerowa

Zupa kukurydziano-selerowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Aromatyczna zupa  kukurydziana z selerem z dodatkiem papryki. Zupa kukurydziana przygotowana bez mięsa, tylko na odrobinie masła.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 2 szklanki drobno pokrojonego selera (lub startego na tarce o grubych oczkach)
  • po pół strąka zielonej i czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Przepis na zupa kukurydziano-selerową:

  1. Kukurydzę, seler oraz drobno pokrojoną paprykę i cebulę zalać w garnku zimną wodą (tak, aby tylko przykryła warzywa), dodać koncentrat pomidorowy.
  2. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  3. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli dolewać mleko i mieszać (na małym ogniu), aż zgęstnieje.
  4. Połączyć z zupą, wymieszać, dodać ser i mieloną paprykę.

Zupa kukurydziano-selerowa gotowa.

Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy