Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną.

Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Uwielbiam zupy, dlatego ciągle staram się wymyślać nowe wersje. Zupy są pożywne i pełne witamin. Ta zupa jest wyjątkowo pyszna. Polecam.

 

Składniki:

2 skrzydełka z kurczaka

kawałek pora

1 duża marchewka

4 ziemniaki

4 łyżki kaszy jaglanej

1 szklanka śmietany 12 %

1 mała łyżeczka mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

koperek ( suszony, mrożony lub świeży )

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka oczyścić i umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości, gdy mięso będzie miękkie wyjąć je a wywar przecedzić, powinniśmy mieć około półtorej litra bulionu.

2. Warzywa obrać i opłukać. Następnie por pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na gęstym sicie.

3. Warzywa i kaszę wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.

4. Śmietanę rozmieszać z mąką pszenną i kilkoma łyżkami goracego wywaru, następnie przelać do zupy i zagotować. Na koniec zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

5. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy