Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Uwielbiam zupy, dlatego ciągle staram się wymyślać nowe wersje. Zupy są pożywne i pełne witamin. Ta zupa jest wyjątkowo pyszna. Polecam.
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
kawałek pora
1 duża marchewka
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy jaglanej
1 szklanka śmietany 12 %
1 mała łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
koperek ( suszony, mrożony lub świeży )
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka oczyścić i umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości, gdy mięso będzie miękkie wyjąć je a wywar przecedzić, powinniśmy mieć około półtorej litra bulionu.
2. Warzywa obrać i opłukać. Następnie por pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na gęstym sicie.
3. Warzywa i kaszę wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
4. Śmietanę rozmieszać z mąką pszenną i kilkoma łyżkami goracego wywaru, następnie przelać do zupy i zagotować. Na koniec zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
5. Podawać i smacznego.