Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen

Ilość porcji: 10
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to przepis zarówno na pyszny bezglutenowy chleb, ale również na bezglutenowy zakwas, który jest niezbędny do wykonania bezglutenowego chleba wieloziarnistego na zakwasie. Chociaż niektóre składniki mogą brzmieć nieci obco, kryją naprawdę bardzo cenne wartości odżywcze! Polecam!
Składniki:
- Mąka gryczana 500g
- Mąka teff 1 szklanka
- Mąka amarantusowa 1 szklanka
- Komosa ryżowa 1 szklanka
- Skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
- Siemię lniane 1/2 szklanki
- Zakwas bezglutenowy 1 szklanka
- Sól morska 2 łyżeczki
- Cukier 3 łyżki
- Ziemniaki ugotowane 300 g
- Woda 1 litr
- Otręby gryczane do obsypania form
Sposób przygotowania:
A jak przygotowaćbezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie?
- Ziemniaki obrać i następnie ugotować do miękkości
- Gdy ziemniaki lekko przestygną zblendować na jednolitą masę z wodą i zakwasem bezglutenowym
- Quinoe zmielić na mąkę
- W misce połączyć wszystkie suche składniki.
- Do suchych składników dodać zmiksowane z wodą i zakwasem ziemniaki - wyrobić gładkie ciasto
- Masa powinna gęstnieć – ilość wody trzeba dostosować do konsystencji
- Miskę przykryć folią i odstawić na kilka godzin do podwojenia wysokości ciasta
- Następnie odłożyć porcję ciasta do słoika i wstawić do lodówki - jest to zakwas do następnego chleba.
- Formy do pieczenia wysmarować olejem obsypać bezglutenowymi otrębami
- Delikatnie przełożyć masę chlebową - nie ugniatać
- Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 2 godziny
- Chleb wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika; piec 25 minut
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez co najmniej godzinę (tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem)
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, następnie delikatnie wyjąć z formy
- Wystudzić na kratce
- Po wystudzeniu chleb zawinąć w papier do pieczenia
Chleb wieloziarnisty najsmaczniejszy jest na drugi dzień, owinięty w lnianą ściereczkę pozostaje świeży nawet przez 2 tygodnie!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwa...
Chleb bezglutenowy z pestkami dyni
Przyznam się, że w święta zawsze najbardziej mnie dziwią olbrzymie kolejki do piekarni; jednak świadczy to o tym jak ogr...
Prosty chleb bezglutenowy
Jeżeli nie macie czasu lub ochoty na przygotowanie skomplikowanego w wykonaniu bezglutenowego chleba nic nie szkodzi, po...Zobacz więcej przepisów na:
Chleb bezglutenowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.