Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to przepis zarówno na pyszny bezglutenowy chleb, ale również na bezglutenowy zakwas, który jest niezbędny do wykonania bezglutenowego chleba wieloziarnistego na zakwasie. Chociaż niektóre składniki mogą brzmieć nieci obco, kryją naprawdę bardzo cenne wartości odżywcze! Polecam!

 

Składniki:

  • Mąka gryczana 500g
  • Mąka teff 1 szklanka
  • Mąka amarantusowa 1 szklanka
  • Komosa ryżowa 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
  • Siemię lniane 1/2 szklanki
  • Zakwas bezglutenowy 1 szklanka
  • Sól morska 2 łyżeczki
  • Cukier 3 łyżki
  • Ziemniaki ugotowane 300 g
  • Woda 1 litr
  • Otręby gryczane do obsypania form

Sposób przygotowania:

A jak przygotowaćbezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie?

  1. Ziemniaki obrać i następnie ugotować do miękkości
  2. Gdy ziemniaki lekko przestygną zblendować na jednolitą masę z wodą i zakwasem bezglutenowym
  3. Quinoe zmielić na mąkę
  4. W misce połączyć wszystkie suche składniki.
  5. Do suchych składników dodać zmiksowane z wodą i zakwasem ziemniaki - wyrobić gładkie ciasto
  6. Masa powinna gęstnieć – ilość wody trzeba dostosować do konsystencji
  7. Miskę przykryć folią i odstawić na kilka godzin do podwojenia wysokości ciasta 
  8. Następnie odłożyć porcję ciasta do słoika i wstawić do lodówki - jest to zakwas do następnego chleba.
  9. Formy do pieczenia wysmarować olejem obsypać bezglutenowymi otrębami
  10. Delikatnie przełożyć masę chlebową - nie ugniatać
  11. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 2 godziny
  12. Chleb wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika; piec 25 minut
  13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez co najmniej godzinę (tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem)
  14. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, następnie delikatnie wyjąć z formy
  15. Wystudzić na kratce 
  16. Po wystudzeniu chleb zawinąć w papier do pieczenia

Chleb wieloziarnisty najsmaczniejszy jest na drugi dzień, owinięty w lnianą ściereczkę pozostaje świeży nawet przez 2 tygodnie!

Autor: Marta

Polecamy również

bezglutenowy-chleb-wieloziarnisty-na-zakwasie

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwa...
chleb-bezglutenowy-z-pestkami-dyni

Chleb bezglutenowy z pestkami dyni

Przyznam się, że w święta zawsze najbardziej mnie dziwią olbrzymie kolejki do piekarni; jednak świadczy to o tym jak ogr...
prosty-chleb-bezglutenowy

Prosty chleb bezglutenowy

Jeżeli nie macie czasu lub ochoty na przygotowanie skomplikowanego w wykonaniu bezglutenowego chleba nic nie szkodzi, po...

Zobacz więcej przepisów na:

Chleb bezglutenowy

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy