Tradycyjny przepis na chłodnik litewski


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
35 Ocen

Ilość porcji: 4
Jeśli nie lubicie jeść gorących potraw w letnie, upalne dni, proponuję chłodnik. Nie wymaga zbyt wielu składników. Chłodnik przyrządza się bardzo szybko, a najlepszy jest chłodnik litewski. W moim domu chłodnik podaję regularnie, gdy tylko dostępne są młode buraczki.
Składniki:
- Pęczek boćwiny (z młodymi buraczkami)
- Ogórki (dwa, trzy gruntowe, lub jeden szklarniowy)
- Koperek (może być nawet pół szklanki)
- Szczypiorek – 2- 3 łyżki
- Czosnek (2 ząbki. Może być jeden, ale ja uwielbiam czosnek)
- Jaja ugotowane na twardo – 2-3 sztuki
- Śmietana –pół szklanki. Musi być kwaśna
- Kefir – 2 duże opakowania. Może być też jogurt naturalny. Byle nie był słodzony.
Sposób przygotowania:
Chłodnik litewski w punktach:
- Przygotowanie chłodnika zaczynamy od umycia wszystkich warzyw. Boćwinkę kroimy w drobne kawałki razem z buraczkami. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (wystarczy że lekko przykryje warzywa ) i dusimy.
- Następnie ugotowane warzywa trzeba ostudzić. Gdy mamy już wystygniętą porcję ugotowanej boćwinki, możemy dalej przygotowywać nasz chłodnik.
- Dodajemy kefir i śmietanę. Rozgniatamy czosnek i dodajemy wraz z pokrojonymi szczypiorkiem, koperkiem i ogórkami.
- Na sam koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik litewski najlepiej wstawić na godzinę do lodówki. Ja podaję chłodnik litewski z połówkami ugotowanego na twardo jajka.
Smacznego!
Autor: Serious
Polecamy również

Chłodnik z ziemniakami i rzodkiewką
Nie znam lepszej potrawy na upały niż chłodnik. W moim domu chłodnik przyrządza się w nieco odmienny sposób. Lubi...
Chłodnik litewski
Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywn...
Chłodnik pomidorowo-ogórkowy z nutką mięty.
Uwielbiam chłodniki, aromatyczne, pożywne i pyszne. Robi się bardzo szybko, potem tylko oczekiwanie jak chłodnik będzie...
Chłodnik litewski - sprawdzony przepis
Dziś powiem Wam, jak przygotować chłodnik litewski. Wiele osób dziwi się, jak można jeść zimną zupę. Chłodnik to...
Chłodnik rzodkiewkowy
Wiadomo, że chłodnik najlepiej smakuje bardzo mocno schłodzony. Polecam na upalny obiad chłodnik rzodkiewkowy.Zobacz więcej przepisów na:
Chłodnik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.