Cytrynowe ciasteczka
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Pyszne maślane ciastka o smaku cytrynowym
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 1 całe jajko
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Miksujemy cukier puder z masłem. Kiedy masa będzie puszysta, dodajemy jajko, sok z cytryny, dalej ucierając. Na koniec wsypujemy mąkę i szczyptę soli i ręką wyrabiamy gładkie ciasto.
Wkładamy je do lodówki na ok. pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm.
Wycinamy ciastka o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15 min w temp. 180 stopni, do zrumienienia.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Bajaderki
Bajaderki to pyszne słodkie ciastka, które nie wymagają pieczenia.Ciastka karobowe dla niemowląt
Ciastka są słodkie dzięki dodatkowi syropu klonowego, lekko czekoladowe dzięki karobowiCiasteczka z lentilkami
Słodkie ciasteczka, które wyglądają uroczo. Smakują przepysznie. Polecam ciasteczka z lentilkami.Ciastka z dżemem dla niemowląt
Kruche rożki nadziewane dżemem bez cukruCiastka z jabłkami dla niemowląt
Ciastka bez cuku, ale słodkie dzięki suszonym figomZobacz więcej przepisów na: