Poduszki drożdżowe z nadzieniem
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 10
Chrupiące, słodkie bułeczki z marmoladą
Składniki:
Składniki
ciasto:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
dodatkowo:
- 1 białko
- powidła/marmolada/dżem
- trochę cukru do posypywania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić. Składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowywać cienko, podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty, np. koło, kwadrat. Na środek ciasta położyć łyżeczkę marmolady, ciasto złożyć na pół i docisnąć brzegi.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, oprószyć cukrem.
Piec w temp. 190 stopni przez ok. 18 minut. Powinny się ładnie zrumienić.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Ciastka owsiane na dwa sposoby
Za jednym razem możemy przygotować dwa rodzaje smacznych i zdrowych ciastek, bez dodatku cukruCiastka z jabłkami dla niemowląt
Ciastka bez cuku, ale słodkie dzięki suszonym figomCiastka przełożone dżemem
Kruchutkie ciastkeczka przełożone dżemem wiśniowym jest to idealny dodatek do popołudniowej kawusi. Są bardzo smaczne i...Poduszki drożdżowe z nadzieniem
Chrupiące, słodkie bułeczki z marmoladąPomaranczowe ciasteczka
To sprawdzony przepis na kruche ciasteczka z pomarańczą i białą czekoladą.Zobacz więcej przepisów na: