Poduszki drożdżowe z nadzieniem

Poduszki drożdżowe z nadzieniem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Chrupiące, słodkie bułeczki z marmoladą

Składniki:


 
Składniki
ciasto:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy

dodatkowo:
- 1 białko
- powidła/marmolada/dżem
- trochę cukru do posypywania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić. Składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkowywać cienko, podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty, np. koło, kwadrat. Na środek ciasta położyć łyżeczkę marmolady, ciasto złożyć na pół i docisnąć brzegi.

Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, oprószyć cukrem.

Piec w temp. 190 stopni przez ok. 18 minut. Powinny się ładnie zrumienić.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy