Rolada cappuccinowa pianka.

Rolada cappuccinowa pianka.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszna i lekka rolada. Dla wielbicieli kawy.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

3 łyżki cukru

3 jajka

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki cappuccino o dowolnym smaku

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

2 łyżki żelatyny

200 ml ( do ubicia Śnieżki )

1 śmietana typu ,,Śnieżka''

2-3 łyżki cappuccino o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cappuccino w proszku, delikatni mieszamy.

2. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru, zawijamy w ściereczkę rolując roladę i studzimy.

3. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i cappuccino, dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietanki odkładamy do dekoracji.

4. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę i zwijamy roladę, odłożoną śmietanką udekorować roladę.

5. Gotową roladę wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy