Rolada cappuccinowa pianka.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 12
Pyszna i lekka rolada. Dla wielbicieli kawy.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
3 łyżki cukru
3 jajka
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżki żelatyny
200 ml ( do ubicia Śnieżki )
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
2-3 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cappuccino w proszku, delikatni mieszamy.
2. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru, zawijamy w ściereczkę rolując roladę i studzimy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i cappuccino, dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietanki odkładamy do dekoracji.
4. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę i zwijamy roladę, odłożoną śmietanką udekorować roladę.
5. Gotową roladę wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.