Przepis na ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • mąka i masło do wysmarowania formy

składniki na lukier:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyzki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto marchewkowe

  1. Najpierw w misce mieszamy jajka, olej, cukier, kefir i ekstrakt waniliowy.
  2. Osobno mieszamy mąkę, cynamon, sól i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko mieszamy.
  3. Teraz dodajemy ananasa, marchew, rodzynki, orzechy i wiórki. Całość mieszamy i wykładamy do formy, którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godziny. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto gotowe.

W międzyczasie robimy lukier do naszego ciasta marchewkowego:
w miseczce mieszamy sok cytrynowy z gorącą wodą i dodajemy cukier puder. Wszystko dość energicznie mieszamy.
Więcej przepisów na lukier.

Lukier nakładamy na ostudzone ciasto marchewkowe.

Pyszne, jesienne ciasto marchewkowe  gotowe.
Smacznego!

 

Polecamy nasze przepisy