Ciasto Shrek na zimno

Ciasto Shrek na zimno

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Nie ma to jak ciasto na zimno. Do niedawna pierwsze miejsce w tej kategorii zajmował sernik na zimno. Od niedawna jest to niewątpliwie ciasto Shrek. Nie ma konkurencji, szczególnie, że ciasto Shrek to trzy w jednym: pyszne, kolorowe i na zimno.

Składniki:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • Duża butelka zielonego gęstego soku (ok. 900 ml)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • kostka masła
  • Śmietana kremówka (duża - 500 g)
  • 1 galaretka kiwi
  • 2 paczki delicji
  • 2 zielone galaretki kiwi
  • 2 owoce kiwi pokrojone na plasterki

Sposób przygotowania:

Żeby przygotować ciasto Shrek musimy wykonać następujące czynności:

  1. Miksuję białka z cukrem, dodaję żółtka, mąkę, cukier waniliowy i olej. Wszystko stopniowo miksuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piekę 20-30 minut.
  2. Gotuję budyń na soku i dodaję do lekko wystudzonego kostkę masła. Całość miksuję aby nie było grudek. Masę wylewam na wystudzony biszkopt.
  3. Układam w rzędach delicje.
  4. Przygotowuję bitą śmietanę. Kremówkę miksuję energicznie z galaretką (rozpuszczoną w odrobinie wrzątku i wystudzoną). Przekładam na ciasto.
  5. Na wierzch wylewam rozrobione, zimne już galaretki.
  6. Ciasto Shrek prawie gotowe! Wkładam je do lodówki na kilka godzin i podaję na zimno, a po wyjęciu na wierzchu układam plasterki kiwi.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy