Ciasto ,,Shrek'' to pyszne i lekkie ciasto, idealne na podwieczorek. Na pewno posmakuje dzieciom. Nie jest za słodkie, takie w sam raz. Polecam na podwieczorek. Polecam ten przepis.
Ciasto:
1 szklanka cukru
4 jajka
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
półtorej szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa zielona:
sok zielony ,,Pysio'' (900 ml)
3 budynie waniliowe
Masa śmietankowa:
1 galaretka zielona
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
2 zielone galaretki
około 30 dag delicji
1. Wykonać ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i ciepłą wodę, chwilę poucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i deliaktnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Następnie ciasto piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wystudzić.
4. Wykonać zieloną masę: W połowie soku rozmieszać budynie, pozostały sok zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i wystudzić.
5. Na masę zieloną wyłożyć równomiernie delicje.
6. Wykonać masę śmietankową: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić.
7. Śmietankową masę wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki do stężenia.
8. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejące wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
8. Gotowe ciasto pokroić i podawać.
Letni deserek z maliną i borówką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu