Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto ,,Shrek''

print Drukuj
Ciasto ,,Shrek''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Ciasto ,,Shrek'' to pyszne i lekkie ciasto, idealne na podwieczorek. Na pewno posmakuje dzieciom. Nie jest za słodkie, takie w sam raz. Polecam na podwieczorek. Polecam ten przepis.

 

składniki

Ciasto:

1 szklanka cukru

4 jajka

10 łyżek oleju

8 łyżek ciepłej wody

półtorej szklanki mąki tortowej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa zielona:

sok zielony ,,Pysio'' (900 ml)

3 budynie waniliowe

 

Masa śmietankowa:

1 galaretka zielona

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

2 zielone galaretki

około 30 dag delicji

sposób przygotowania

1. Wykonać ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i ciepłą wodę, chwilę poucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i deliaktnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Następnie ciasto piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wystudzić.

4. Wykonać zieloną masę: W połowie soku rozmieszać budynie, pozostały sok zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i wystudzić.

5. Na masę zieloną wyłożyć równomiernie delicje.

6. Wykonać masę śmietankową: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić.

7. Śmietankową masę wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki do stężenia.

8. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejące wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

8. Gotowe ciasto pokroić i podawać.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!