Ciasto smakowe

Ciasto smakowe

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Troszkę pracochłonne, ale warte uwagi! Śmietankowa warstwa jest najlepsza!

Składniki:

Ciasto kruche:

4 szkl mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

10 dag smalcu

0,5 szkl cukru pudru

25 dag margaryny

Warstwa kokosowa:

1 szkl cukru

250 ml mleka

10 dag wiórek koksowych

Dodatkowo:

1 opakowanie okrągłych biszkopcików

1 łyżka kakao

1 słoik twardej marmolady

660 ml śmietanki

1 galaretka truskawkowa

1 galaretka cytrynowa

Cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Z podanych składników czli: mąki, proszku do pieczenia, margaryny, smalcu, żółtek i cukru pudru oprócz kakao zagniatamy jednolite ciasto. Następnie do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i wsadzamy na chwilę ją do lodówki.

Warstwa kokosowa:

Mleko z cukrem gotujemy pięć minut, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 17 minut, tak, aby odparowało mleko i trochę masa zgęstniała.

Ciasto z kakao wykładamy na foremkę (25/36) wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na nim rozcieramy zimny kokos. Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości dłuższego boku foremki. Workiem cukierniczym wyciskamy na jego boku przez całą długość pasek marmolady, po czym zwijamy go w rulon i odcinamy od pozostałego ciasta i tak robimy 7-8 takich rulonów, które to układamy na kokosie. Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach.

Połowę śmietanki ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder i tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku. Masę wykładamy na zimne ciasto i układamy na niej okrągłe biszkopciki.

Następnie pozostałą śmietankę ubijamy jak poprzednią z cukrem pudrem i mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku, na końcu wsypujemy kakao i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopciki. Ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy