Ciasto smakowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 20
Troszkę pracochłonne, ale warte uwagi! Śmietankowa warstwa jest najlepsza!
Składniki:
Ciasto kruche:
4 szkl mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
10 dag smalcu
0,5 szkl cukru pudru
25 dag margaryny
Warstwa kokosowa:
1 szkl cukru
250 ml mleka
10 dag wiórek koksowych
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkopcików
1 łyżka kakao
1 słoik twardej marmolady
660 ml śmietanki
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
Cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Z podanych składników czli: mąki, proszku do pieczenia, margaryny, smalcu, żółtek i cukru pudru oprócz kakao zagniatamy jednolite ciasto. Następnie do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i wsadzamy na chwilę ją do lodówki.
Warstwa kokosowa:
Mleko z cukrem gotujemy pięć minut, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 17 minut, tak, aby odparowało mleko i trochę masa zgęstniała.
Ciasto z kakao wykładamy na foremkę (25/36) wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na nim rozcieramy zimny kokos. Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości dłuższego boku foremki. Workiem cukierniczym wyciskamy na jego boku przez całą długość pasek marmolady, po czym zwijamy go w rulon i odcinamy od pozostałego ciasta i tak robimy 7-8 takich rulonów, które to układamy na kokosie. Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach.
Połowę śmietanki ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder i tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku. Masę wykładamy na zimne ciasto i układamy na niej okrągłe biszkopciki.
Następnie pozostałą śmietankę ubijamy jak poprzednią z cukrem pudrem i mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku, na końcu wsypujemy kakao i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopciki. Ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje na następny dzień.
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Ciasto smakowe
Troszkę pracochłonne, ale warte uwagi! Śmietankowa warstwa jest najlepsza!Zobacz więcej przepisów na: