Jagodowy zawijaniec z mascarpone

Jagodowy zawijaniec z mascarpone

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Sprawdzony przepis na ciasto z jagodami i serkiem mascarpone. Idziemy na jagody, gdy jest sezon, a potem pieczemy ciasto drożdzowe z jagodami i serkiem mascarpone. Pycha przepis, polecam!

Składniki:

  • mąka 0,5 kg
  • mleko 1/2 szklanki 
  • jaja 3 duże 
  • cukier 1/3 szklanki 
  • drożdże suche 1 opakowanie
  • masło 100 gram
  • nadzienie:
  • serek mascarpone
  • jagody

Sposób przygotowania:

Oto jak zrobić ciasto z jagodami i mascarpone, polecam mój sprawdzony przepis:

  1. najpierw trzeba jajka z cukrem ubić, a następnie dodawać małymi porcjami przesianą mąkę zmieszaną z drożdżami oraz ciepłe mleko a na koniec dodać rozpuszczone masło - to wszystko trzeba wyrabiać na niskich obrotach miksera około 5-7 minut
  2. po wyrobieniu ciasto trzeba odstawić na 1 godz do wyrośnięcia
  3. po tym czasie musimy rozwałkować na prostokąt, posmarować mascarpone, posypać jagodami, i zaczynając od wewnątrz układać ruloniki na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  4. teraz trzeba ciasto posmarować masłem i ponacinać a następnie odstawić na 30 minut w cieple miejsce
  5. nasze ciasto z jagodami trzeba piec w temperaturze 180stopni przez 50 minut, a po upieczeniu polukrować

Pyszne ciasto z jagodami i mascarpone gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy