Ciasto z musem gruszkowym
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Smaczne ciasto z musem gruszkowym polecam! Gruszki można zastapić innymi sezonowymi owocami!
Składniki:
Ciasto z gruszkami:
6 gruszek
15 dag margaryny
15 dag cukru
3 jaja
30 dag mąki
3 łyżeczki proszku
125 ml mleka
1 gorzka czekolada
1 łyżka kakao
1 szczypta cynamonu
Mus gruszkowy:
Gruszki
2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto z bezą:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
10 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
10 dag cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszkami:
Margarynę, cukier i całe jajka dokładnie miksujemy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę pszenną, kakao i cynamon- mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kawałki gorzką czekoladę, mleko- mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na formę 25/36. Na nie układamy obrane i pokrojone w kostkę gruszki, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy do godziny w 200 stopniach.
Ciasto z bezą:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto wykładamy na blachę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na ciasto Pieczemy w 180 stopniach do 40 minut w formie 25/36.
Mus gruszkowy:
Gruszki obieramy kroimy w ćwiartki i gotujemy na pół miękko w słodkiej wodzie. Odcedzamy z powstałego kompotu. Miksujemy. Zagotowujemy gasimy wsypujemy galaretki w proszku i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gdy zacznie tężeć przekładamy powstałym musem placki.
Przełożenie ciasta:
Ciasto z gruszkami- mus gruszkowy- ciasto z bezą.