Ciasto z musem gruszkowym

Ciasto z musem gruszkowym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Smaczne ciasto z musem gruszkowym polecam! Gruszki można zastapić innymi sezonowymi  owocami!

Składniki:

Ciasto z gruszkami:

6 gruszek

15 dag margaryny

15 dag cukru

3 jaja

30 dag mąki

3 łyżeczki proszku

125 ml mleka

1 gorzka czekolada

1 łyżka kakao

1 szczypta cynamonu

Mus gruszkowy:

Gruszki

2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto z bezą:

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

10 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jaja

10 dag cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z gruszkami:

Margarynę, cukier i całe jajka dokładnie miksujemy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę pszenną, kakao i cynamon- mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kawałki gorzką czekoladę, mleko- mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na formę 25/36. Na nie układamy obrane i pokrojone w kostkę gruszki, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy do godziny w 200 stopniach.

Ciasto z bezą:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto wykładamy na blachę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na ciasto Pieczemy w 180 stopniach do 40 minut w formie 25/36.

Mus gruszkowy:

Gruszki obieramy kroimy w ćwiartki i gotujemy na pół miękko w słodkiej wodzie. Odcedzamy z powstałego kompotu. Miksujemy. Zagotowujemy gasimy wsypujemy galaretki w proszku  i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gdy zacznie tężeć przekładamy powstałym musem placki.

Przełożenie ciasta:

Ciasto z gruszkami- mus gruszkowy- ciasto z bezą.

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy