Kruche ciasto z rabarbarem.

Kruche ciasto z rabarbarem.

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Rozpoczyna się sezon rabarbarowy, więc już można pomyśleć o przepisch. Polecam ciasto które, jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, lekko kwaśne i nie za słodkie. Połączenie galaretki z rabarbarem po upieczeniu pysznie smakuje. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

4 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru pudru

3 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany 12 %

 

Nadzienie:

1 dowolna galaretka np. brzoskwiniowa

1 kg rabarbaru

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka bułki tartej

cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.

2. Rabarbar oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie pokroić na małe kawałki, wsypać do niego galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.

3. Jedną część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą, następnie rónomiernie wyłożyć rabarbar.

5. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na rabarbar.

6. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

7. Upieczone ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroć i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy