Drożdzowe różyczki ze śliwką

Drożdzowe różyczki ze śliwką

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Bardzo ładnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe ze śliwkami. Oto jak przygotować ciasto ze śliwkami.

Składniki:

  • rozczyn:
  • mąka 3 łyżki
  • drożdże 500 gram 
  • mleko ciepłe 40 ml 
  • cukier 1 łyżeczka
  • ciasto:
  • mąka 500 gram 
  • żółtka 3 sztuki 
  • mleko ciepłe 1/2 szklanki 
  • masło 50 gram 
  • cukier waniliowy 1 opakowanie 
  • cukier drobny 1/2 szklanki
  • dodatkowo:
  • śliwki pokrojone w kostkę 2 szklanki
  • cukier do posypania 
  • białko 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami:

  1. Najpierw trzeba zrobić rozczyn i tak do ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mąkę, wymieszaj, odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować
  2. teraz mąkę przesiej na stolnicę, żółtka utrzyj z cukrami, dodaj do mąki, następnie dodaj rozczyn i dolewaj porcjami ciepłe mleko
  3. wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, na koniec dolej letnie masło i ponownie zagnieć aby ciasto wchłonęło masło i odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce
  4. teraz śliwki umyj i pokrój w kostkę
  5. ciasto rozwałkuj na prostokąt , ułóż śliwki, zawiń w rulon, tnij na 6-8 cm. kawałki
  6. układaj na papier do pieczenia, przykryj ściereczką na 15 minut
  7. przed pieczeniem posmaruj białkiem i posyp cukrem, piecz na złoty kolor w 180 stopniach

Pyszne ciasto ze śliwkami gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy