Śliwkowiec

Śliwkowiec

Ocena: ★

22 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Przepis na ciasto ze śliwkami. Śliwkowiec to ciasto o kwaśno - słodkim  smaku, które wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny 
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
  • Dodatki :
  • 50 dag śliwek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

W kilku krokach przepis na ciasto ze śliwkami:

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto.
  2. Formujemy i dzielimy na dwie równe części.
  3. Jedną część ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim blaszkę (o wym. 40 x 24 cm) posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  4. Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki.
  5. Przekrojone na pół układadamy na cieście skórką do dołu.
  6. Zakrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
  7. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
  8. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st.- 190 st. około 50 minut.
  9. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.

 

Ciasto ze śliwkami gotowe.

Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy