Domowe sezamki z bakaliami.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Po co kupować w sklepie sezamki, jak można zrobić domowe, dużo lepsze od kupnych. Można je wzbogacić bakaliami. Polecam sprawdzony przepis na domowe sezamki.
Składniki:
Składniki na domowe sezamki:
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
20 dag ziaren sezamu
125 ml cukru ( pół szklanki )
2 łyżki wody
1 łyżka miodu prawdziwego
Sposób przygotowania:
Wykonanie przepisu na Domowe sezamki:
1. Najpierw na suchej i gorącej patelni prażę sezam często mieszając, uważam, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.
2. Następnie w garnku zagotowuję wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucam uprażony wcześniej sezam i bakalie, dokładnie mieszam, ale już nie gotuję.
3. Gotową masę wykładam między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję, na taką grubość jaką chcę mieć sezamki.
4. Pozostawiam do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroję dowolnej wielkości sezamki. Podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Deserki z czerwonym winkiem
Pyszne deserki z lekką nutką alkoholu to pomysł na świetną romantyczną kolację we dwójkę.Kawowo-biszkoptowy deser.
Polecam bardzo prosty i bardzo smaczny deser z pyszną kawową nutką.Kasza kuskus z bakaliami.
Jest to pyszna propozycja na deser i bardzo zdrowa. Smakuje na ciepło jak i na zimno.Deser z serka homogenizowanego z granolą
Pyszny deser z domowej roboty granolą ,jeśli takiej nie masz użyj kupnejDeser ze śliwkami
pyszny deserZobacz więcej przepisów na: