Domowe sezamki z bakaliami.

Domowe sezamki z bakaliami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Po co kupować w sklepie sezamki, jak można zrobić domowe, dużo lepsze od kupnych. Można je wzbogacić bakaliami. Polecam sprawdzony przepis na domowe sezamki.

Składniki:

Składniki na domowe sezamki:

2 łyżki rodzynek

2 łyżki suszonej żurawiny

20 dag ziaren sezamu

125 ml cukru ( pół szklanki )

2 łyżki wody

1 łyżka miodu prawdziwego

Sposób przygotowania:

Wykonanie przepisu na Domowe sezamki:

1. Najpierw na suchej i gorącej patelni prażę sezam często mieszając, uważam, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.

2. Następnie w garnku zagotowuję wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucam uprażony wcześniej sezam i bakalie, dokładnie mieszam, ale już nie gotuję.

3. Gotową masę wykładam między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję, na taką grubość jaką chcę mieć sezamki.

4. Pozostawiam do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroję dowolnej wielkości sezamki. Podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy