Po co kupować w sklepie sezamki, jak można zrobić domowe, dużo lepsze od kupnych. Można je wzbogacić bakaliami. Polecam sprawdzony przepis na domowe sezamki.
Składniki na domowe sezamki:
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
20 dag ziaren sezamu
125 ml cukru ( pół szklanki )
2 łyżki wody
1 łyżka miodu prawdziwego
Wykonanie przepisu na Domowe sezamki:
1. Najpierw na suchej i gorącej patelni prażę sezam często mieszając, uważam, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.
2. Następnie w garnku zagotowuję wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucam uprażony wcześniej sezam i bakalie, dokładnie mieszam, ale już nie gotuję.
3. Gotową masę wykładam między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję, na taką grubość jaką chcę mieć sezamki.
4. Pozostawiam do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroję dowolnej wielkości sezamki. Podaję i życzę smacznego.
Budyń truskawkowy na mleku owsianym
Jogurtowy z borówkami i bezami deser
Jabłka z rodzynkami i dodatkiem czekolady
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu