To przepis na bardzo efektowną drozdzową nutellową gwiazdę do odrywania.
400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła nutella
W miseczce wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, roztopione masło oraz szczyptę soli. Znowu odkładamy ciasto na 40 minut do podrośnięcia.
Dzielimy je na cztery równe części. Każdą nalezy rozwalkowac w kształt koła. Na foremkę nakładamy pierwsze koło, smarujemy je rownomiernie nutellą, później na to kolejne ciasto, znowu nutellę, ciasto, nutellę oraz przykrywamy ostatnim ciastem.Na środku koła ustawiamy szklankę, wycinamy równe odstępy zaczynając od szklanki do brzegów ciasta. Podwijamy nasze równe części tworząc kształt gwiazdy.
Na koncu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni.
Smakowite drożdżowe ciasteczka, zapewniam, że jeszcze ciepłe znikają z talerza. Ich zaletą jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Wychodzą pulchne i mięciutkie. Z przepisu wychodzi spora porcja. Polecam.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jeden pełnoziarnisty pieczony pączek to 174 kcal; zawiera niecałą łyżeczkę tłuszczu i aż 4 gram błonnika pokarmowego. Dla porównania tradycyjne pączki zawierają ponad 300 kcal, 3 razy więcej tłuszczu i 2 razy więcej cukru.... Bardziej po ludzku oznacza to tyle, że takiego pełnoziarnistego pieczonego pączka bez wyrzutów sumienia można spałaszować w tłusty czwartek. I już nigdy więcej nikt nie będzie się nad Tobą litował tego dnia!
Paluszki grissini są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Od nas zależy jak cieniutkie zrobimy, im cieńcze tym bardziej będą chrupiące. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki paluszków. Jeżeli nie mamy mielonych pomidorów możemy dodać mieloną słodką paprykę. Polecam.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.