Ferrero Rocher

Ferrero Rocher

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ekstra ciasto, bardzo miękkie i najważniejsze masy w nim są rewelacyjne! Nowe ciasto co weekend to moja specjalność polecam i to!

Składniki:

Ciasto:

6 białek

5 żółtek

0,5 szkl cukru

15 dag margaryny

1 gorzka czekolada

15 dag mielonych orzechów

2 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 kieliszka alkoholu

Herbata do nasączenia ciasta

Masa I:

10 dag mielonych orzechów

1 mleczna czekolada

¾ szkl mleka

1 łyżka margaryny

1 łyżka mąki

3 żółtka

1 łyżka cukru pudru

5 łyżeczek cukru pudru

20 dag margaryny

 Spirytus do smaku

Masa II:

2 niepełne szkl mleka

2 śnieżki

1 łyżka kakao

10 dag krojonych orzechów

1 łyżka żelatyny

3 łyżeczki cukru pudru

3 łyżki wody

¼ szkl wody

Dodatkowo:

1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Napar z kawy do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białosci. Czekoladę gorzką roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta i wymieszać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i alkohol ,a na samym końcu ubite na sztywną pianę białka. Upiec dwa placki każdy do 30 min w 180 stopniach. Wystudzone nasączyć naparem z herbaty.

Masa I:

Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając. Wsypać orzechy i gotować chwile. Wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić w pozostałym mleku i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną, orzechami i czekoladą. Dodać spirytus do smaku.

Masa II:

Na mleku ubić śnieżki, pod koniec dodać cukier puder. Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić i wystudzić. Letnią dodać do kremu, wymieszać.

Przełożenie ciasta:

Ciasto- Masa I- nasączone biszkopty- Masa II- ciasto

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy