Ferrero Rocher
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 20
Ekstra ciasto, bardzo miękkie i najważniejsze masy w nim są rewelacyjne! Nowe ciasto co weekend to moja specjalność polecam i to!
Składniki:
Ciasto:
6 białek
5 żółtek
0,5 szkl cukru
15 dag margaryny
1 gorzka czekolada
15 dag mielonych orzechów
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kieliszka alkoholu
Herbata do nasączenia ciasta
Masa I:
10 dag mielonych orzechów
1 mleczna czekolada
¾ szkl mleka
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
3 żółtka
1 łyżka cukru pudru
5 łyżeczek cukru pudru
20 dag margaryny
Spirytus do smaku
Masa II:
2 niepełne szkl mleka
2 śnieżki
1 łyżka kakao
10 dag krojonych orzechów
1 łyżka żelatyny
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki wody
¼ szkl wody
Dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
Napar z kawy do nasączenia biszkoptów
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białosci. Czekoladę gorzką roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta i wymieszać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i alkohol ,a na samym końcu ubite na sztywną pianę białka. Upiec dwa placki każdy do 30 min w 180 stopniach. Wystudzone nasączyć naparem z herbaty.
Masa I:
Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając. Wsypać orzechy i gotować chwile. Wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić w pozostałym mleku i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną, orzechami i czekoladą. Dodać spirytus do smaku.
Masa II:
Na mleku ubić śnieżki, pod koniec dodać cukier puder. Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić i wystudzić. Letnią dodać do kremu, wymieszać.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- Masa I- nasączone biszkopty- Masa II- ciasto