Kapuśniak z białej kapusty
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Aromatyczna zupa ze świeżej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku. Kapuśniak z białej kapusty - musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 350 g białej kapusty
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 2 liście laurowe
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na kapuśniak z białej kapusty:
Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodać je do zupy, kiedy kapusta zmięknie.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, boczek w kostkę. Zrumienić razem na patelni. Wrzucić do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać.
Dodać pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pyszny kapuśniak z białej kapusty gotowy do podania, smacznego:)
Autor: marta625
Polecamy również
Kapuśniak
Sprawdzony przepis na kapuśniak. Smaczna zupka na obiad, kwaskowata i bardzo dobra!Kapuśniak
Tradycyjna polska zupa, wyrazista i pełna smaku. Ugotowana na wywarze na wędzonych kościach. Taki kapuśniak lubimy najba...Kapuśniak z pieczonymi żeberkami
Sprawdzony przepis na kapuśniak. Pyszny kapuśniak, z dodatkiem pieczonego żeberka. Wspaniała zupa, wszystkim będzie smak...Kapuśniak
Sprawdzony przepis na kapuśniak, bardzo polecam , bo pyszna zupa kapuśniak zasmakuje każdemu :)Wiosenny kapuśniaczek
Sprawdzony przepis na kapuśniak. Smaczna, pachnąca koperkiem wiosenna zupa z młodej kapustki.Zobacz więcej przepisów na: