Kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak z białej kapusty

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Aromatyczna zupa ze świeżej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku. Kapuśniak z białej kapusty - musicie koniecznie spróbować.

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 350 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na kapuśniak z białej kapusty:

Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodać je do zupy, kiedy kapusta zmięknie.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, boczek w kostkę. Zrumienić razem na patelni. Wrzucić do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać.
Dodać pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pyszny kapuśniak z białej kapusty gotowy do podania, smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy