Klopsiki w młodej kapuście.

Klopsiki w młodej kapuście.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Jest to pomysł na bardzo smaczne danie i za razem bardzo syte. Możemy je podać z ugotowanymi ziemniaczkami lub pieczywem. Polecam.

Składniki:

Klopsiki:

2 jajka

50 dag łopatki wieprzowej

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

pieprz mielony

przyprawa do miesa mielonego

1 bułka namoczona i odciśnięta

olej do smażenia

około 3-4 łyżki bułki tartej

 

Dodatkowo:

2 cebule

1 młoda kapusta

1 duża marchewka

3 łyżki śmietany 12 %

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

szczypta mielonego kminku

koperek według uznania

zioła prowansalskie do smaku

przyprawa do bigosu i dań z kapusty

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić w maszynce z obraną cebulą i czosnkiem.

2. Do mięsa dać namoczoną bułkę, wbić jajka i przyprawić do smaku przyprawami. Następnie uformować małe klopsiki i obtaczać w bułce tartej.

3. Tak przygotowane klopsiki smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.

4. Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Warzywa pokroić: kapustę drobno pokroić, marchewkę w talarki a cebulę w piórka.

5. Warzywa dać do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odcedzić.

6. Do warzyw dać koncentrat pomidorowy, śmietanę, posiekany koperek i klopsiki. Przyprawić do smaku przyprawami i chwilę dusić cały czas mieszając.

7. Danie podawać gorące. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy