Oto ciasto czekoladowe, które jest najbardziej czekoladowe na świecie, przynajmniej tak sądzi moja córcia. Dylemat, jakie potrawy na Wielkanoc w kwestii deserów mam już z głowy, na pewno ciasto czekoladowe idealnie łapie się na: "jakie ciasta na Wielkanoc" i w sumie nie tylko, bo i na inne okazje proste ciasto czekoladowe pasuje wyśmienicie.
Każdy z nas najlepiej, jak mniemam, pamięta z dzieciństwa pachnące i chrupiące placki z jabłkami, często zwane racuchami. Szybka przekąska, jak placki z jabłkami, była wówczas bardzo ważna, bo każdy z nas spieszył się do kolegów na podwórko. Czy teraz placki z jabłkami robią taką samą furrorę? Nie sądzę, a szkoda bo placki z jabłkami są i pyszne i zdrowe.
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Sezon paprykowy się zaczyna i w związku z czym należy się do niego przygotować. Polecam więc przepis na paprykę marynowaną, który dostałem od mojej mamy. Jest sprawdzony i efekt pozostaje zawsze ten sam. Papryka marynowana wg tego przepisu jest zawsze bardzo smaczna.
Sięgacie czasami do starych książek kulinarnych? W domu mamy znalazłam taką z lat 70-tych. I ponieważ teraz i sezon na jabłka i moda na jabłka - postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to dość ciekawy przepis na szarlotkę - zamiast ciasta - bułka:)Oto szarlotka z bułki i jabłek według Kuchni Polskiej.
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Kupując gotową kiszoną kapustę, można dać się porządnie nabić w butelkę... Kapusta kiszona jest znana ze swoich probiotycznych właściwości, tymczasem kupna kapusta kiszona jest napakowana konserwantami, kwasem askorbinowym, które zabijają jej Kapusta kiszona z naszego przepisu ma imbirowy posmak, dlatego takiej kapusty można ze świecą szukać.... Oryginalna, pyszna, zdrowa - taka jest właśnie kapusta kiszona z imbirową nutą.
Co prawda już po sezonie, ale warto o niej wspomnieć, bo jest naprawdę pyszna! Galaretka z czerwonej porzeczki jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też uwielbiana przez dzieciaki i świetnie nadaje się do róznego rodzaju ciast, ciasteczek.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.