Ciasto Kruchotka
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 20
Ciasto kruchotka- kruche i smaczne ciasto przekładane masą orzechową i jabłka smażonymi.
Składniki:
Ciasto:
60 dag mąki
8 żółtek
40 dag margaryny
1 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki amoniaku
Masa z jabłkami:
1,40 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
Cukier do smaku
Masa orzechowa:
1 masło
Cukier puder do smaku
20 dag mielonych orzechów włoskich
1 szkl mleka
Sposób przygotowania:
Podane składniki na ciasto zagniatamy i pieczemy z nich ciasta dwa.
Przygotowujemy jabłka najpierw je obieramy i scieramy na tarce a nastepnie smażymy . Dodajemy galaretki i dodajemy cukier do smaku.
Masa orzechowa polega na zagotowaniu mleka i zalaniu nim orzechów. Nastęnie je studzimy i i łączymy z utartym wcześniej masłem. Można dać alkoholu do smaku.
Przełożenie gotowego ciasta na spodzie kruche ciasto- masa z jabłkami- ciasto- masa orzechowa- ciasto- polewa czekoladowa i posypka lub kokos
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Kruche z porzeczkami
Kruche z porzeczkami- bardzo słodkie ciasto z porzeczkami! Polecam wersję z truskawkami!Gruszkowa piana
Gruszkowa piana- bardzo piankowe ciasto, lekkie w smaku i takie kolorowe i całkiem inne.Kruchy ze śmietaną i orzechami
Kruchy ze śmietaną i orzechami- takie bardzo słodkie ciasto z lekką śmietanką na wierzchu!Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Budyń i jabłka na kruchym cieście - najlepsze do zjedzenia na drugo dzieńCiasto Kruchotka
Ciasto kruchotka- kruche i smaczne ciasto przekładane masą orzechową i jabłka smażonymi.Zobacz więcej przepisów na: