Ciasto Kruchotka

Ciasto Kruchotka

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto kruchotka- kruche i smaczne ciasto przekładane masą orzechową i jabłka smażonymi. 

Składniki:

Ciasto:
60 dag mąki
8 żółtek
40 dag margaryny
1 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki amoniaku
Masa z jabłkami:
1,40 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
Cukier do smaku
Masa orzechowa:
1 masło
Cukier puder do smaku
20 dag mielonych orzechów włoskich
1 szkl mleka

Sposób przygotowania:

Podane składniki na ciasto zagniatamy i pieczemy z nich ciasta dwa. 

Przygotowujemy jabłka najpierw je obieramy i scieramy na tarce a nastepnie smażymy . Dodajemy galaretki i dodajemy cukier do smaku.

Masa orzechowa polega na zagotowaniu mleka i zalaniu nim orzechów. Nastęnie je studzimy i i łączymy z utartym wcześniej masłem. Można dać alkoholu do smaku.

Przełożenie gotowego ciasta na spodzie kruche ciasto- masa z jabłkami- ciasto- masa orzechowa- ciasto- polewa czekoladowa i posypka lub kokos

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy