Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Klsyczne kruche ciasto, do którego pasują wszystkie owoce sezonowe. U mnie w wersji letniej - rabarbarar i truskawki, ale mogą być też śliwki, czy jabłka, porzeczka albo brzoskwinie. Bardzo smaczne i szybko znika z talerza.

Składniki:

pół kg. mąki

4 żółtka

5 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g. masła

100 g. smalcu

4 łyżki śmietany

rabarbar

truskawki

cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:

Rabarbar obrać z włókien, pokroić w plastry, zasypać cukrem i wrzucić na patelnię. Przez dłuższą chwilę smażyć na patelni, aż rabarbar będzie miękki.

Truskawki umyć, pokroić w plasterki.

Mąkę przesiać, dodać masło i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Wyłożyć na nim pokrojone w plastry truskawki. Na truskawki położyć równomiernie rabarbar, a na nie drugą, mniejszą część ciasta (można ciasto pociąć na paski i zrobić ozdobną krateczkę, można wyłożyć jednolitą warstwę, albo jak u mnie porwać na małe kawałki i posypać nimi śliwki).

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy