Kurczak w sosie
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Proste i smaczne danie na niedzielny obiad
Składniki:
- ulubione części z kurczaka, np. udka, pałki, skrzydełka
- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- pęczek świeżego koperku
- 100 ml śmietany
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Części kurczaka dokładnie umyć. Posolić, posypać ulubionymi przyprawami i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Umyć pieczarki i pokroić je w plasterki. Koperek umyć i posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Położyć części z kurczaka i obsmażyć je z każdej strony. Dosypać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 min, co jakiś czas przerwacając kurczaka. Po tym czasie dolać bulion i koperek.
Sos gotować do zredukowania - bez przykrycia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz (potem zostanie na powrót wrzucone do sosu). Śmietanę zahartować i zaprawić nią sos.
Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Pieczony kurczak.
Pyszne i bardzo aromatyczne mięsko na obiad. Polecam:)Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną, pieczony w rękawie
Soczysty kurczak, pieczony bez dodatku tłuszczuKurczak w sosie słodko -kwaśnym
Delikatny i smaczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącą papryką i słodkim ananasem. Polecam na obiad.Kurczak w porach z tymiankiem
Delikatne i kruche mięso. Tymianek nadaje potrawie niesamowity aromatDrugie danie z rękawa: kurczak z ziemniakami i marchewką
W rękawie do pieczenia za jednym razem można przygotować całe danie - mięso z ziemniakami i marchewką.Zobacz więcej przepisów na: