Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Proste i smaczne danie na niedzielny obiad

Składniki:

- ulubione części z kurczaka, np. udka, pałki, skrzydełka
- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- pęczek świeżego koperku
- 100 ml śmietany
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Części kurczaka dokładnie umyć. Posolić, posypać ulubionymi przyprawami i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Umyć pieczarki i pokroić je w plasterki. Koperek umyć i posiekać.

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Położyć części z kurczaka i obsmażyć je z każdej strony. Dosypać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 min, co jakiś czas przerwacając kurczaka. Po tym czasie dolać bulion i koperek.

Sos gotować do zredukowania - bez przykrycia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz (potem zostanie na powrót wrzucone do sosu). Śmietanę zahartować i zaprawić nią sos.

Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy