Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zapiekanka z makaronem i białymi szparagami

Składniki:

- 250 g makaronu penne lub innego
- 250 g białych szparagów
- trochę cukru
- łyżeczka masła
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (lub innej wędzonej szynki)
- ser żółty
- olej

sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 pieczarek
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, majeranek)

beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1.
Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżeczki masła (ok. 10 min). Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu - al dente.
2.
Sos pomidorowy: Posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć na patelni cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy do smaku. Sos dusić pod przykryciem 10 minut.
3.
Beszamel: Na maśle zrumienić lekko mąkę. Zdjąć z palnika i dolać mleko. Mieszać szybko, aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4.
Naczynie żaroodporne spryskać olejem. Włożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i polać sosem beszamelowym. Na to położyć szynkę i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 min.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy