,, Zielone '' kotlety mielone z groszkiem i oliwkami.

,, Zielone '' kotlety mielone z groszkiem i oliwkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Lubicie mielone? Jeżeli tak to polecam Wam bardzo smaczne kotlety mielone z groszkiem zielonym, oliwkami i zieleniną. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, co kto lubi, np. ziemniakami i ulubioną surówką. Ja podałam dodatkowo z dipem meksykańskim. Polecam:)

Składniki:

Mielone:

25 dag surowej szynki wieprzowej

1 jajko

1 bułka namoczona i odciśnięta

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki zielonego groszku ( może być swieży, mrożony lub z puszki )

2 łyżki zielonych oliwek

koperek według uznania

natka pietruszki według uznania

sól i pieprz do smaku

przyprawa do mięsa mielonego

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Cebulę i czosnek obrać. Następnie mięso zmielić w maszynce razem z bułką, czosnkiem i cebulą.

2. Do zmielonego mięsa wbić jajko, dodać pokrojone oliwki, groszek, zieleninę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszać i formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej.

3. Następnie kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.

4. Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać i smaczego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy