Młoda kapusta

Młoda kapusta

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Oto można powiedzieć klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań czyli przepis na młodą kapustę. Młoda kapusta to proste i niewyszukane danie. Oczywiście każdy swój przepis na młodą kapustę nazwie najlepszym, ale mój przepis jest sprawdzonym i klasycznym przepisem na młodą kapustę, takim jak robiła moja mama. Z dużą ilością świeżego koperku i bez zbędnych dodatków i przypraw. Co pokazuje, że proste, wiejskie przepisy są najlepsze.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 120 g słoniny ( można użyć podgardla lub wędzonego boczku)
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania:

Przepis na młoda kapustę w kilku krokach:

  1. Najpierw kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, a następnie do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość.
  2. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz.
  3. Teraz cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni.
  4. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy.
  5. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy.
  6. Młoda kapusta najlepiej smakuje podawana z chlebem lub młodymi ziemniaczkami. 

 

Smacznego!

Autor: Jagoda17

Polecamy nasze przepisy