Jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami

Jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepyszne połączenie lekkiego jogurtowego ciasta, soczystej gruszki i włoskich orzechów czyli kolejny przepis dla osób spragnionych zdrowych słodyczy - jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami. Jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami często piekę, gdy dopada mnie apetyt na "coś słodkiego". Jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami są pyszne, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu - same zalety!

Składniki:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 300 g
  • Cukier brązowy 100 g
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • Jajka 3 sztuki
  • Jogurt naturalny 650-700 g
  • Gruszka 1 duża sztuka
  • Orzechy włoskie 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

A oto przepis na jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami:

  1. W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia
  2. W innym naczyniu połączyć jogurt naturalny i jajka
  3. Zawartości obydwu naczyń połączyć i wszystko delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać łyżką, dodać posiekane orzechy włoskie
  4. Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić ją w niewielką kostkę
  5. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (2/3 wysokości foremki)
  6. Do każdej porcji ciasta dodać kilka kostek gruszki
  7. Przygotowane muffinki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez 20-25 minut

Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem. Muffinki palce lizać!

Smacznego!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy