Muffinki z nadzieniem

Muffinki z nadzieniem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12


Muffinki, które smakują wyśmienicie. Ciasto biszkoptowe idealnie komponuje się z nadzieniem.

Składniki:

- 3 łyżczki cukru

- 3 jajka

- 3 łyżki mąki pszennej

- szczypta soli

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki kakao

- 3 łyżki margaryny

- odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej trzeba przygotować polewę: kakao i cukier mieszać w garnku z odrobiną gorącej wody. Dodać margarynę i gotować chwilkę na małym ogniu. Jak będzie gęsta ostudzić i włożyć do lodówki.

Ciasto:

1. Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno.

2. Wsypać cukier i chiwlę ubijać.

3. Dodać żółtka i chwilę ubijać.

4. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

5. Z gęstej polewy (przygotowanej wcześniej) uformować 12 kuleczek.

6. Do formy do pieczenia muffinek włożyć papilotki

7. Po łyżce ciasta wlać do foremek.

8. Dać kuleczkę z polewy.

9. Przykryć łyżką ciasta.

10. Piec w 170 stopniach do zrumienienia przez około 25-30 minut.

Autor: Elisa

Polecamy nasze przepisy