Muffinki marchewkowo-jabłkowe

Muffinki marchewkowo-jabłkowe

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Takie muffinki marchewkowo-jabłkowe są bardzo smaczne i ... moje ulubione:) Idealnie nadają się na zdrowy podwieczorek. 

Składniki:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 4-5 łyżek rodzynek
  • 1 jabłko
  • pół białej czekolady (5 dag )

Sposób przygotowania:

Przepis na muffinki marchewkowo-jabłkowe:

  1. Najpierw sypkie składniki przesiewamy do miski.
  2. Następnie marchewkę i jabłko obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzepujemy z olejem.
  3. Do suchych składników dajemy starte jabłko i marchewkę, roztrzepane jajka z olejem i rodzynki. Dokładnie całość mieszamy.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
  5. Na koniec czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią muffinki.

Muffinki marchewkowo-jabłkowe podajemy gdy czekolada zastygnie. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy