Orzeszki
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
podawać z cukrem pudrem
Składniki:
30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 szt cukier waniliowy
3-4 szt żółtko
1/2 L mleka
1 szt cukier waniliowy
10 dag orzechy włoskie
3 łyżki mąki ziemniaczana
2 łyżki mąki
1 kostka masła
5 łyżki cukru
2 łyżki spirytus
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym.
2. Mąkę, masło i proszek do pieczenia- posiekać nożem, dodać żółtka z cukrem i wyrobić ciasto.
3.Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem.
4.Wyłożyć cienką warstwą ciasto.
5. Piec na złoty kolor.
Masa:
1.Mleko z cukrem i mąki zagotować budyń.
2.Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, przestudzony budyń, spirytus i na koniec dodać orzechy.
3.Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .
4.Posypać cukrem pudrem lub bez.
# Tagi:
Autor: tulipan
Polecamy również
Orzeszki
podawać z cukrem pudremOrzeszki
Do przygotowania orzeszków potrzebujemy specjalnej formy do pieczeniaZobacz więcej przepisów na: