Kolorowa papryka w zalewie

Kolorowa papryka w zalewie

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Przepis na marynowaną paprykę. Warto robić przetwory z papryki, na zimę idealne. Papryczka zawsze się przyda, jako dodatek, również do różnych dań.

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 6 %
  • Łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • Do słoików:
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżka oleju na wierzch

Sposób przygotowania:

Oto jak zrobić marynowaną paprykę, polecam mój sprawdzony przepis na paprykę marynowaną, idealną na zimę:

  1. Najpierw paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w paseczki, układamy ciasno w słoikach.
  2. Następnie do słoików dodajemy przyprawy.
  3. Teraz wszystkie składniki na zalewę gotujemy i zalewamy paprykę, gdy zalewa trochę przestygnie.
  4. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ( piekarnika nie wolno otwierać do chwili kiedy przestygnie trochę )przez 15 minut w 180 stopniach.

Przetwory z papryki gotowe - oto pyszna marynowana papryka idealna na zimę.

Smacznego!

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy