Powidła śliwkowe smażone


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen

Ilość porcji: 1
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.
Składniki:
- śliwki węgierki mocno dojrzałe - 1 kg
- cukier - 150g cukru
- cynamon - ½ łyżeczki cynamonu (zależnie do upodobań)
Sposób przygotowania:
Mój przepis na powidła śliwkowe wygląda tak:
- Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pestkujemy.
- Śliwki wkładamy do garnka i dodajemy troszeczkę wody (na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki).
- Gotujemy na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
- Powidła są gotowe, gdy są na tyle gęste, że spadają z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (ok 1,5 godz. dla 1 kg śliwek).
- Sprawdzamy, czy powidła są odpowiednio słodkie, jeżeli nie, dodajemy cukru do smaku oraz cynamonu do aromatu i jeszcze gotujemy.
- Kiedy powidła zgęstnieją, nakładamy powidła do słoików, mocno zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na 15 min.
Z jednego kilograma śliwek otrzymamy 1 słoik (ok 300 ml) powideł śliwkowych.
Przygotuj się zatem na więcej pracy, jeżeli lubisz powidła śliwkowe zimą. Powodzenia!
# Tagi:
Autor: Kafka
Polecamy również

Powidła śliwkowe bez cukru
Gdy jesień za oknem to znaczy, że nadchodzi czas na powidła śliwkowe. Powidła ze śliwek według starego przepisu nie wyma...
Powidła z piekarnika
Męczarnia, gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana. Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piek...
Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem.
Domowe powidło jest najlepsze, niezwykle pachnące i pyszne. Tym razem przygotowałam inną wersję, ale również pysz...
Powidła śliwkowe smażone
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. N...
Prosty przepis na powidła śliwkowe
Wraz z końcem lata, wszystkich opanowuje pasja robienia dżemów i przetworów. Ja stawiam na powidła śliwkow...Zobacz więcej przepisów na:
Powidła śliwkowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.