Domowy dżem z czereśni
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 1
Przepis na dżem do słoików
Składniki:
- 1kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
- sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy
- 1,5 szklanki cukru
i wielokrotność
Sposób przygotowania:
Czereśnie wypłukać i wydrylować.
Owoce posiekać lub zblendować blenderem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego. Wymieszać.
Wrzucić owoce do garnka, ustawić go na średnim ogniu. Zagotować.
Czereśnie od zagotowania dusić na małym ogniu aż do miękkości (ok. 20 minut). Dodać cukier i porządnie wymieszać, żeby się rozpuścił.
Dżem gotować aż do zgęstnienia. Może to zająć dużo czasu (u mnie 2 godziny, w zależności od ilości soku, które czereśnie puszczą).
Ugotowany dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 minut.