- sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy
- 1,5 szklanki cukru
i wielokrotność
Czereśnie wypłukać i wydrylować.
Owoce posiekać lub zblendować blenderem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego. Wymieszać.
Wrzucić owoce do garnka, ustawić go na średnim ogniu. Zagotować.
Czereśnie od zagotowania dusić na małym ogniu aż do miękkości (ok. 20 minut). Dodać cukier i porządnie wymieszać, żeby się rozpuścił.
Dżem gotować aż do zgęstnienia. Może to zająć dużo czasu (u mnie 2 godziny, w zależności od ilości soku, które czereśnie puszczą).
Ugotowany dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu