Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Łopatka z szynkowara.

print Drukuj
Łopatka z szynkowara.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Wiadomo, że domowa wędlina jest najlepsza. Pomimo, że jej wykonanie jest trochę czasochłonne to warto poświęcić swój czas i ją przygotować, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Polecam na śniadanie i kolację, najlepiej ze świeżym pieczywem.

składniki

1 kg łopatki wieprzowej

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżeczki soli peklującej

2 łyżki żelatyny

100 ml wody

przyprawy do smaku:

czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie

sposób przygotowania

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę, każdą kostkę lekko rozbiajamy tłuczkiem do mięs.

2. W zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i sól peklującą.

3. Do mięsa dajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek ( według uznania ) i zalewę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy.

4. Po tym czasie do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

5. Do szynkowara o pojemności około 1,5 litra wkładamy specjalny woreczek do szynkowarów lub woreczek do pieczenia mięs w piekarniku, wkładamy mięso i ubijamy, żeby nie było wolnych przestrzeni, zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.

6. Następnie wstawiamy go do lodówki na kolejne 12 godzin.

7. Po tym czasie szynkowar gotujemy około 2 godziny, cały czas pilnując, żeby woda była ponad poziomem mięsa. Nastepnie po ugotowaniu szynkowar studzimy, najlepiej w zimnej wodzie.

8. Wystudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Po tym czasie mięso jest gotowe. Wyjmujemy, kroimy i podajemy.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!