Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Łopatka z szynkowara.

print Drukuj
Łopatka z szynkowara.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Wiadomo, że domowa wędlina jest najlepsza. Pomimo, że jej wykonanie jest trochę czasochłonne to warto poświęcić swój czas i ją przygotować, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Polecam na śniadanie i kolację, najlepiej ze świeżym pieczywem.

składniki

1 kg łopatki wieprzowej

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżeczki soli peklującej

2 łyżki żelatyny

100 ml wody

przyprawy do smaku:

czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie

sposób przygotowania

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę, każdą kostkę lekko rozbiajamy tłuczkiem do mięs.

2. W zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i sól peklującą.

3. Do mięsa dajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek ( według uznania ) i zalewę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy.

4. Po tym czasie do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

5. Do szynkowara o pojemności około 1,5 litra wkładamy specjalny woreczek do szynkowarów lub woreczek do pieczenia mięs w piekarniku, wkładamy mięso i ubijamy, żeby nie było wolnych przestrzeni, zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.

6. Następnie wstawiamy go do lodówki na kolejne 12 godzin.

7. Po tym czasie szynkowar gotujemy około 2 godziny, cały czas pilnując, żeby woda była ponad poziomem mięsa. Nastepnie po ugotowaniu szynkowar studzimy, najlepiej w zimnej wodzie.

8. Wystudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Po tym czasie mięso jest gotowe. Wyjmujemy, kroimy i podajemy.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!