Żytnio-razowa quiche z kurczakiem i warzywami

Żytnio-razowa quiche z kurczakiem i warzywami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kolejna wariacja na temat tradycyjnego dania kuchni francuskiej czyli Quiche. Żytnio-razowy quiche z kurczakiem i warzywami wykonany jest na spodzie z mąki razowej i żytniej, z warzywnym farszem z kurczakiem, a całość została doprawiona oregano i ziołami prowansalskimi. Żytnio-razowy quiche z kurczakiem i warzywami jest bardzo aromatyczny, bardzo wytrawny ... Po prostu pyszny!

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 300g
  • Pomidory  2-3 sztuki
  • Groszek 1/2 szklanki zielonego groszku
  • Kukurydza1/2 puszki kukurydzy
  • Pieczarki ok 2-3 sztuki
  • Mąka razowa 90g
  • Mąka żytnia 70g
  • Jogurt naturalny 160g (100g do ciasta i 60 do farszu)
  • Jajko 2 sztuki (po 1 sztuce do ciasta i farszu)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek/olej rzepakowy 1 łyżka
  • Czosnek
  • Przyprawy: sól pieprz, oregano, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

A oto jak wykonać żytnio-razowy quiche z kurczakiem i warzywami

  1. Piersi kurczaka oczyścić, opłukać i umieścić w marynacie przez minimum 1h (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
  2. Przygotować ciasto: wymieszać dwa typy mąki - razową i żytnią, dodać 1 jajko i 60 ml jogurtu - zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim silikonową formę do pieczenia.
  3. Ciasto ponakłuwać widelcem i zapiec w temp 180°C ok 15-20minut, aż do zarumienienia.
  4. Piersi kurczaka podsmażyć na suchej, teflonowej patelni.
  5. Dodać pieczarki, lekko podsmażyć, następnie dodać kukurydzę i groszek - doprawić do smaku.
  6. Na upieczoną tartę wyłożyć kurczaka z warzywami
  7. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów.
  8. W małej miseczce wymieszać jogurt (100g) z jajkiem oraz przyprawami - zalać środek tarty.
  9. Zapiec w piekarniku przez ok 30minut. 

Quiche można podawać z sosem czosnkowym lub innym. Smacznego :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy