Risotto grzybowe

Risotto grzybowe

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Sprawdzony przepis na risotto z grzybami. Popularna potrawa kuchni włoskiej, bardzo często gości na moim stole.

Składniki:

  • ryż do risotto 1 szklanka 
  • pierś z kurczaka 1/2 sztuki 
  • grzyby leśne 1 garść 
  • tymianek kilka gałązek 
  • sól do smaku 
  • Bulion grzybowy
  • cebula biała 1 szt 
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na risotto z grzybami i kurczakiem:

  1. najpierw pierś kroimy w kostkę i podsmażamy z połową grzybów
  2. następnie w garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i wszystko dusimy
  3. wsypujemy teraz po trochu ryż, resztę grzybów i dolewamy po łyżce bulionu aż wykorzystamy cały ryż
  4. następnie na koniec dodajemy podsmażonego kurczaka z grzybami i wszystko doprawiamy
  5. chwilę jeszcze wszystko dusimy do odparowania bulionu
  6. risotto podajemy na ciepło

Pyszne risotto z grzybami gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy