Risotto z warzywami i kiełbasą

Risotto z warzywami i kiełbasą

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Przepis na risotto zdecydowanie często gości u mnie w domu, bo ta jednogarnkowa potrawa nie dość, że szybka, to przepis na risotto jest naprawdę łatwy. A jak dodamy do warzyw również kiełbasy, wtedy risotto znika z talerzy naprawdę rach ciach :)

Składniki:

  • ryż do risotto 300 g
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pętko kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cukinia
  • szklanka bulionu
  • 100 g żółtego sera
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na risotto w moim wykonaniu:

  1. W garnku, na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Cebula na złocisto
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę i obraną cukinię. 
  4. Dodajemy ryż z torebki i dokładnie wszystko mieszamy, a po minucie dodajemy bulion/wywar z rosołu, zależy co mamy na tzw. składzie :)
  5. Gotujemy 35 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
  6. W zalezności jaką paprykę lubimy (czy miękką) po 10 minutach lub dłużej od dodania ryżu dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. 
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku risotto z warzywami
  8. Na sam koniec ścieramy żółty ser na tarce i dodajemy. Dokładnie mieszamy nasze risotto.

Risotto z warzywami gotowe. Można zajadać :) Prawda, że przepis na risotto jest łatwy? 

Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy