Risotto z warzywami i kiełbasą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 3
Przepis na risotto zdecydowanie często gości u mnie w domu, bo ta jednogarnkowa potrawa nie dość, że szybka, to przepis na risotto jest naprawdę łatwy. A jak dodamy do warzyw również kiełbasy, wtedy risotto znika z talerzy naprawdę rach ciach :)
Składniki:
- ryż do risotto 300 g
- 2 papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pętko kiełbasy podwawelskiej
- 1 cukinia
- szklanka bulionu
- 100 g żółtego sera
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na risotto w moim wykonaniu:
- W garnku, na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Cebula na złocisto
- Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę i obraną cukinię.
- Dodajemy ryż z torebki i dokładnie wszystko mieszamy, a po minucie dodajemy bulion/wywar z rosołu, zależy co mamy na tzw. składzie :)
- Gotujemy 35 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
- W zalezności jaką paprykę lubimy (czy miękką) po 10 minutach lub dłużej od dodania ryżu dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku risotto z warzywami.
- Na sam koniec ścieramy żółty ser na tarce i dodajemy. Dokładnie mieszamy nasze risotto.
Risotto z warzywami gotowe. Można zajadać :) Prawda, że przepis na risotto jest łatwy?
Smacznego!
Autor: Magdalena
Polecamy również
Risotto z warzywami
Kremowe pyszne risotto, do którego można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia rosół i warzywa z rosoł...Risotto z warzywami i kiełbasą
Przepis na risotto zdecydowanie często gości u mnie w domu, bo ta jednogarnkowa potrawa nie dość, że szybka, to przepis...Zobacz więcej przepisów na: