Kolorowy sernik na zimno

Kolorowy sernik na zimno

Ocena:

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Idealny sernik na zimno z galaretkami na letnie upały, który świetnie smakuje, a do tego świetnie się prezentuje.

Składniki:

  • 6-7 różnych galaretek (wg uznania dobieramy kolory)
  • 3 serki homogenizowane (można użyć jogurt naturalny - 3 szt.)
  • biszkopty (opcjonalnie)
  • żelatyna (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik na zimno z galaretkami:

  1. 3 różne galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą galaretkę z osobna). Przelać przestudzone do 3 miseczek i pozostawić do stężenia.
  2. Wyjąć z miseczek i pokroić w grubą kostkę (aby łatwiej wyjąć galaretki z miseczek można je wyłożyć folią spożywczą przeźroczystą).
  3. 2 galaretki rozpuścić w szklance wody (tym razem galaretki rozpuścić razem). Wystudzoną galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi lub jogurtami aż powstanie jednolita konsystencja. Jeśli obawiamy się, że masa serkowo-galaretkowa nie stężeje to można dodać rozpuszczoną żelatynę (polecane szczególnie w bardzo upalne dni).
  4. Do masy serkowej dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy.
  5. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i delikatnie przełożyć masę serkowo-galaretkową. ( na zdjęciu wersja sernika bez biszkoptów).
  6. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do całkowitego zastygnięcia.
  7. 2 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i tężejące wylać na wierzch sernika (można przed wylaniem galaretki wyłożyć owoce na wierzch siernika).
  8. Sernik ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik na zimno gotowy. Smacznego!

Autor: lisica77

Polecamy nasze przepisy