Śledzie po cygańsku
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Śledzie na ostro. Idealna przekąska do wódki i nie tylko.
Składniki:
40 dag śledzi marynowanych
1 duża cebula
pół słoika ogórków konserwowych
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki oleju
ok. 1 szklanki pikantnego keczupu
2 łyżeczki musztardy
3 zmiażdżone ząbki czosnku
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól
Sposób przygotowania:
Ogórki i śledzie pokroiłam w cienkie paseczki. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka. Opruszyłam ją solą, pogniotłam i odstawiłam na kwadrans. Przygotowałam sos. Połączyłam ketchup, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dodałam posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Danie trzymałam kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły.