Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Śledzie na ostro. Idealna przekąska do wódki i nie tylko. 

Składniki:

40 dag śledzi marynowanych
1 duża cebula
pół słoika ogórków konserwowych
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki oleju
ok. 1 szklanki pikantnego keczupu
2 łyżeczki musztardy
3 zmiażdżone ząbki czosnku
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól

Sposób przygotowania:

Ogórki i śledzie pokroiłam w cienkie paseczki. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka. Opruszyłam ją solą, pogniotłam i odstawiłam na kwadrans. Przygotowałam sos. Połączyłam ketchup, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dodałam posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Danie trzymałam kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. 

 

# Tagi:

Polecamy nasze przepisy